Rikard Berge
Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Rikard Berge (fødd i 1881, død i 1969) var ein norsk konservator og folkeminnegranskar frå Telemark. Han vart fødd på Berge i Rauland i 1881. Mor hans, Sigrid, var syster av Aslaug Groven, mor til Eivind Groven.
Berge voks opp på Berge, hjå morfaren, Rikard Aslaksson Berge.
Denne artikkelen er ikkje (ferdig) omsett frå bokmål enno.
Hjelp oss gjerne med å gjera omsetjinga ferdig! |
Her var det et levende forteller- og tradisjonsmiljø, og bestefaren hadde alt samlet mangt av fortellinger, viser og stubber fra Rauland. Rikard var dermed ikke så gammel før han tok til å skrive ned fortellinger etter legdfolk og andre farende som kom innom på garden, foruten det bestefaren og andre slektninger fortalte. Moren Sigrid satt også inne med mye gammelt. I voksen alder reiste han over hele Telemark på jakt etter stoff. Med tiden fikk han samlet mer folkeminnestoff enn noen annen før eller etter ham. Rikard Berge var svært grundig, nøye på å oppgi kilder, og å gjengi kildene riktig. En kan si han satte en vitenskapelig standard for norsk folkeminnegransking.
Berge giftet seg med Johanna Bugge, datter av språkmannen og forskeren Sophus Bugge. Dermed fikk han tilgang til enda mer vitenskapelig materiale. Berge gjorde krav på svigerfarens samling, men dette mente Universitetet i Oslo ikke var riktig. Berge, som var en stri natur, kunne ikke tilgi universitetet dette. Han var imot å samle alt materiale på ett sted, og gikk inn for fylkes- og bygdesamlinger.
Berge var opptatt av tradisjonsmiljøet, og la vekt på dette i innsamlingene sine. Fordi han var vokst opp i et slikt, og ikke kom «utenfra» til tradisjonsbærerne, hadde han lett for å komme i dialog med dem. Han var en imponerende arbeidskapasitet, og en viktig grunnforsker innenfor folkloristikk i Norge.
[endre] Verk
- Norsk Visefugg 1904
- Myllarguten 1908
- Norsk bondeliv i segn og sogu 1910
- Eventyr og segnir 1910
- Norske folkevisur 1911
- Norske eventyr og sagn 1911-1913
- Norske folkeeventyr 1914.
- Norsk sogukunst 1924
- Norsk bondesylv 1925
- Haavard Gibøen 1932
- Vinje og Rauland, bygdesoge i to bind, 1939 og 1944